Ämnesdisposition

  • Presentationstillfällen:

    HT23:
    v43, v50 och v6
    VT24: v16, v24, v35

    Du måste anmäla dig till huvudläraren i god tid före presentationsveckan. Se deadlines nedan.

    tillbaka till huvudsidan

  • Deadlines i samband med presentationen

    OBS: Det är nya rutiner och deadlines som gäller från och med HT 21, med ändringar HT23:

    Om presentationen är planerad för vecka x så gäller följande tidsplan:

    1. Senast måndag v.x-6 görs en föranmälan till presentationen genom att skriva ett ebrev till huvudläraren (luger(at)math.su.se), där du även skickar in
      • titel av ditt arbete
      • (ev preliminär) abstract (ren text, ej Latex)
      • beskrivning av arbetets tillstånd, dvs förklara kort hur långt du har kommit med arbetet och vad som saknas.
      Du och din handledare ska då vara överens om att det är rimligt att du blir klar i tid! 
    2. Senast måndag v.x-4 görs den definitiva anmälan, dvs du bekräftar din föranmälan till presentationen via ebrev till huvudläraren. Innan dess ska du ha avstämt med din handledare om att du är redo att presentera. 
      Därefter får du numret för ditt arbetets titelsida av Christian. Senast nu meddelas du även vem som är din ämnesgranskare respektive examinator.
    3. Senast onsdag v.x-3 lämnas den slutgiltiga version av arbetet in via inlämningsmodulen nedan. Gör gärna det även tidigare! Vid missad deadline får du presentera bara vid nästa tillfälle!
      OBS : Arbetet ska innehålla två abstract, en på engelska och en på svenska, oberoende på vilket språk arbetet är skrivet!
    4. Senast tisdag v.x-1 lämnar granskaren besked om arbetet kan gå vidare till presentationen samt kommunicerar minst två frågor inför presentationen.
    5. Senast söndag v.x-1 skickas en eventuell rättelse (dvs en pdf-fil med en lista av fel du har hittat i arbetet under tiden, EJ en ny version) till alla berörda (ämnesgranskaren, examinatorn, handledaren, huvudläraren och Christian).

  • Om själva presentationen

    Din presentationen av det självständiga arbetet ska vara 30 minuter lång.  Efter din presentationen har granskaren, examinatorn och andra åhörare möjlighet att ställa frågor.

    Efter coronatiden har vi återgått till presentationer på campus. Som hjälpmedel kan du använda tavlan och krita och/eller projektor (i så fall förbereder du en pdf-fil, t.ex. med latex-beamer).

    Efter presentationen och frågestunden sätts betyg av examinatorn, i samråd med granskaren och handledaren, och betyget meddelas studenten efterföljande dag. Betyget sätts bl.a. med hänsyn till studentens förståelse för uppgiften, självständighet samt muntlig och skriftlig presentation. För mer information, se betygskriterierna på huvudsidan längst ner. 


  • Tips kring att förbereda din presentation

    Några saker som är bra att tänka på:

    • Gör ett medvetet urval!
      Inom 30 minuter kan du inte berätta allt som står i din uppsats, utan du är tvungen att prioritera några delar.

    • Målgrupp
      Tänk dig att du presentera ditt arbete för någon som vet lika mycket som du innan du började med uppsatsen. Fokusera på det du har lärt dig under kursens gång, men med det sagt, ta gärna med även grundläggande definitioner, särskilt om du kände till dem från en kurs över Matematik II-nivån.

    • Lagom mycket på en slide
      Skriv inte för mycket på en sida (så att lyssnaren drunknar) och inte heller för lite (så att lyssnaren har glömt steget innan).

    • Undvik långa meningar
      Åhöraren ska kunna följa din presentation utan att vara tvungen att läsa din text samtidigt som du säger annat (kanske samma sak men med andra ord).

    • Bevis
      Försök undvika att förlora dig i tekniska detaljer men ha gärna med (minst) ett bevis.

    • Provkör din presentation
      Det är svårt att avgöra hur lång tid en presentation tar innan man har verkligen gjort det. Dvs berätta den antingen för någon annan eller för dig själv. Förmodligen kommer du upptäcka att vissa delar inte funkar som du hade tänkt dig, men då har du möjlighet att ändra det!

    Om det är din första presentation, så kan du förvänta dig att det kommer mer tid att förbereda den än du kanske har tänkt!