Ämnesdisposition

  • Från antagning till registrering

    Innan du kan börja ditt självständiga arbete måste du välja ämne och hitta en handledare, och upprätta en arbetsplan. Bara efter att arbetsplanen är godkänd av huvudläraren kan du du bli registrerad. Se först en kort översikt och därefter en mer utförlig beskrivning steg för steg.

    OBS: Steg 1-3 görs med fördel redan innan terminen börjar, så att du vid terminstarten direkt kan sätta igång med att jobba med arbetet. Även du som är antagen med villkor kan börja med steg 1-3 redan innan du uppfyller alla förkunskapskrav.

     

    tillbaka till huvudsidan

  • 1. Fundera kring arbetet

    När du är antagen till ditt självständiga arbete (även om du bara är villkorligt antagen) kan du börja fundera kring hur du vill att ditt arbete ska bli. Följande frågor kan vara bra att tänka på:
    1. Vilket område vill du helst skriva om (analys, algebra, logik, .....)?
    2. Vill du i ramen för ditt arbete huvudsakligen göra en litteraturstudie, dvs läsa i olika källor och sammanfatta det du har läst i din uppsats?
    3. Vill du i ramen för ditt arbete gärna även lösa ett mindre problem? Med eller utan datorhjälp?
    4. Hur mycket tid kommer du kunna lägga ner på arbetet (100%, 50%, 25%, ....)?
    5. När kommer du kunna börja med arbetet (t.ex. bara efter någon tenta för att uppnå förkunskapskravet?)?

    Kolla gärna tidigare självständiga arbeten för att få en ide hur ett arbete kan se ut. Observera att arbeten kan skilja sig starkt angående frågeställning och nivå (både innehållsmässigt och framställningsmässigt).

    Länk till tidigare självständiga arbeten 


  • 2. Hitta handledare

    I princip kan alla lärare (samt i viss omfattning även post-docs) på avdelning matematik vara handledare för ett självständigt arbete.
    Även externa personer kan agera som handledare, dock endast under förutsättningen att huvudläraren har godkänt samarbetet och det finns en intern biträdande handledare.

    För att hitta en handledare för ditt arbete finns två möjligheter:

    1. Kontakta själv en möjlig handledare.
    2. Kontakta huvudläraren för förslag på handledare.

    I båda fall är det viktigt att du beskriver din situation och dina förväntningar tydligt, särskilt ska du informera om
    • vad du är intresserad i att skriva om (utifrån frågorna du har funderat över)
    • vilka kurser du har läst
    • ev. villkor i din antagning.

    OBS: Det kan ta tid att hitta en handledare! T.ex. kan det dröja tills en möjlig handledare återkommer osv. Underskatta inte tidsåtgången för det! Därför rekommenderas det att du kontaktar handledaren tidigt för att inte förlora värdefull tid i början av terminen!


  • 3. Arbetsplan

    När du har kommit överens med handledaren om ett projekt, så fyller ni i formuläret ARBETSPLAN.

    Så långt kan arbetet förberedas redan innan terminen har börjat, eller innan du uppfyller dina villkoren i fall du är antagen med villkor.

    Sedan skickas arbetsplanen till huvudläraren, se under punkt 4. Registrering.

  • 4. Registrering

    I början av terminen skickas arbetsplanen till huvudläraren. Du som är antagen med villkor kan göra det bara efter att du har uppfyllt villkoren eller har fått dispens.

    Nu under corona-tiden krävs inte underskrifter på arbetsplanen däremot ska den skickas till huvudläraren med cc till alla andra inblandade (som bekräftelse att alla är med).

    Huvudläraren kollar sedan arbetsplanen och skickar vidare till studentexpeditionen för registrering. Du får besked via email om arbetsplanen är godkänd.

    OBS: Du kan inte registrera dig själv utan endast via huvudläraren.

  • Dispens

    I fall du är antagen till ett självständigt arbete med villkor finns i princip möjlighet att söka dispens hos huvudläraren. I så fall skriver du ett informellt ebrev till huvudläraren med följande information:

    • Vilken/vilka kurser som saknas för att uppnå behörighet
    • Din tidsplan för att uppnå behörighet
    • Varför du anser att du skulle skriva det självständiga arbetet utan att  uppfylla förkunskapskravet.

    Ansökan ska skickas bara när det är klart att du inte kommer uppnå behörigheten vid terminsstart! (dvs t.ex. inte innan omtentan i augusti)
    Varje dispensansökan bedöms individuellt.

    OBS: Dispens ges endast i undantagsfall!